Co to vlastně jsou sacharidy, proteiny a tuky?
Energii dodávají tři základní živiny:
tuk, bílkoviny (proteiny) a sacharidy. Vitamíny a minerální látky sice nedodávají energii,
jsou ale životně důležité k řízení látkové výměny a udržování určitých tělesných substancí.
Když nasypeme do kamen víc uhlí než je potřeba, rozpálí se a začnou hezky sálat. Když svoje tělo
"přecpeme", tj. dodáme mu víc energie, než potřebuje, svou teplotu tím nezvýšíme, ani
nebudeme překypovat energií. Spíše dojde k tomu, že tělo přebytek energie, tedy
kalorií, uloží do zásob tuku. Tyto zásoby
vytvářejí tukové polštářky a představují tichou rezervu energie pro tělo. Příliš mnoho
kalorií tedy touto cestou způsobuje tloušťku.
Sacharidy
Ve formě cukru přecházejí sacharidy hned do krve a dodávají tudíž rychle energii.
Vyskytují se hlavně v rostlinných potravinách, jako jsou obiloviny, ovoce, zelenina, luštěniny, brambory aj.
Ideální formou pro příjem sacharidů by měly být škroby, které přecházejí do krve jen pomalu,
a tím na dlouho zasytí. Přebytek je pak ukládán ve formě tukových zásob.
Bílkoviny (proteiny)
Tento základní kámen potravy dodává právě tolik energie jako sacharidy, ale bílkoviny se
využívají k výstavbě hormonů, enzymů, buněk, kůže, vlasů atd. Teprve při extremním zatížení se
začnou spalovat aminokyseliny - stavební kameny bálkovin - a vytvářet tak energii. Přílišný
přísun bílkovin je nebezpečný, neboť se produkty jejich rozkladu ukládají uvnitř těla (žíly, věnčité
tepny) a není tedy tak nápadný jako ve formě vnějších tukových polštářků. Navíc bílkoviny
ve větším množství zatěžují ledviny a dlouhodobě hrozí onemocnění cév.
Tuky
Dodává víc než dvakrát tolik energie co sacharidy a bílkoviny. Kromě své funkce
jako dodavatel energie je tuk zapotřebí jako stavební hmota buněčných stěn, hormonů, látek
přenášejících informace aj. Přílišné množství tuku velmi rychle zvyšuje tělesnou váhu
a vytváří riziko kornatění tepen.